Bradul de Craciun

Bradul de Craciun

Exista mai multe legende cu privire la originea bradului de Craciun, una dintre ele dateaza inca din secolul al VII-lea cand se presupune ca ar fi existat un calugar care ar fi vrut sa raspandeasca nasterea Domnului. Acesta s-ar fi dus in Germania si ar fi folosit forma de triunghi a bradului ca simbol pentru Sfanta Treime. Alta legenda spune in secolul al XVI, Martin Luther ar fi fost initiatorul ornarii bradului de Craciun, inspirat fiind de imaginea unui brad sub clar de stele noaptea.

In timp, imbodobirea bradului de Craciun a devenit un obicei in lumea intreaga. Chiar daca in ziua de astazi este necesara o adevarata “strategie” in procesul de imbodobire, la inceput ornarea bradului nu tinea cont de reguli. Bradul era imbodobit fie cu bomboane, beteala, beculete, globulete, dulciuri. Functiona principiul cat mai colorat, cat mai bogat si imbucurator mai ales pentru cei mici. Astazi, pentru a orna un brad, se folosesc cel mult 3 culori, nuante care trebuie sa fie concordante.  Globurile cele mai mari trebuie puse la baza bradului, instalatia de beculete inainte de toate, in varf steaua care simbol cu semnficatie religioasa, beteala si globurile.

Pentru a alege un brad, trebuie sa se tina seama de unele aspecte. In primul rand, se stie faptul ca cel mai bun brad este molidul, pinul uscandu-se repede si avand frunzulite care se scutura. Crengile trebuie sa fie flexibile, din asta rezultand faptul ca bradul nu este uscat, iar daca acele au un miros puternic de brad atunci cand sunt rupte inseamna ca bradul este numai bun de luat acasa.

Ar fi indicat ca bradul, dupa ce este impodobit, sa se bucure de necesarul zilnic de apa, insa este complicat ca, odata ornat, sa i se taie radacina si sa i se puna apa, iar majoritatea oamenilor nu face asta. Cum nici nu se obisnuieste, ca dupa terminarea sarbatorilor, acestia sa fie ori folositi in industria mobilei, ori plantati in curte. Oamenii nu constientizeaza pierderea de la an la an a “verzilor” furnizori de oxigen.

Ca alternativa, unele persoane opteaza pentru brazii artificiali. Dezavantajul acestora este, insa, faptul ca plasticul din care sunt facuti nu arata, nu miroase si nu ofera atmosfera unui Craciun real.

Conform traditiei, bradul de Craciun se impodobeste, de regula, pe 24 decembrie, in ajun, si se tine in casele oamenilor pana la Sfantul Ion.Leave a Reply