Sfaturi achitizie carcasa

Sfaturi achitizie carcasa

Inainte de a incepe trebuie sa raspundem la cateva intrebari pe care poate le aveti.

Oare conteaza ce fel de carcasa am la calculator?

Ca marea parte a componentelor externe a unui PC , cum ar fi monitorul, tastatura, mouse-ul , si carcasa poate avea un rol important. Nu trebuie sa privim caracasa drept o cutie, o simpla cutie, carcasa influenteaza factori precum cate elemente avem voie sa instalam si de asemenea influenteaza un sistem de racire eficient.

Avand in vedere ca in zilele noastre gasim nenumarate oferte , este posibil sa consideram alegerea unei carcase drept o sarcina grea. Aspect, functionalitate, performanta de racire si pretul , toate trebuie luate in considerare pentru a putea alege cea mai buna carcasa pentru noi. Speram ca acest ghid va acoperi cea mai mare parte a acestor probleme, bineinteles, cu exceptia design-ului, aspectului, ce este doar o problema de gust.

Ce tipuri de carcase exista?

Probabil va gandeati ca toate carcasele sunt la fel? Ei bine, va inselati, exista cateva aspecte care trebuiesc luate in considerare.

Compatibilitatea cu placa de baza – “form factor” este un termen folosit pentru a indica formatul placilor de baza, surselor, carcaselor ,etc. Este important sa alegem o carcasa ce “acopera” form factor-ul placii de baza.

Exista doua tipuri principale : ATX si BTX (Advanced/Balanced Technology Extended ).

Varianta ATX a fost realizata de Intel in 1995 si a fost conceputa pentru a inlocui AT/Baby. Exista mai multe tipuri de ATX ce includ si variante mai mici, dar atata timp cat carcasa este compatibila ATX ar trebui sa acopere si variantele microATX .

Varianta BTX este un form factor aparut mai nou. Aceste tipuri folosesc paterne diferite pentru o disipare mai buna a caldurii si pentru o circulatie mai buna a aerului . Avand in vedere modificarile de structura o placa de baza BTX are nevoie si de o carcasa creata special pentru acest layout.

Momentan se foloseste preponderent ATX-ul , doar un mic numar de carcase/placi de baza BTX exista pe piata, iar unii dezvoltatori au lansat chiar si variante de carcase compatibile atat cu ATX cat si cu BTX.

Tipuri de carcase – In mare exista doua tipuri  de carcasa, cele desktop (carcase culcate)[imaginea nr 1]si tower (carcasele turn)[imaginea nr 2].

Carcasa Desktop (1)

Carcasa Turn (2)

Diferenta dintre cele doua nu ar fi asa de mare exceptand faptul ca prima ocupa mai mult spatiu. In zilele noastre carcasele turn au prins din ce in ce mai mult la public asa ca aceste au raspandire mai mare printre noi.

De asemenea unii mai impart carcasele si in:  media – carcase care sunt facute pentru utilizatori de media, aceste au si functii precum indicarea melodiei, filmului pe un mic ecran lcd al carcasei; server(sau full tower) – aceste carcase sunt mult mai mari si permit instalarea a celor mai multe componente, aceste tipuri de carcase sunt folosite pentru servere sau pentru gameri , asa ca daca sunteti un gamer as recomanda o carcasa full tower :) . De cealalta parte exista si MiniTower, turnurile mici, care au dimensiunile reduse. Exista un nou val de asemenea calculatoare care promit performante si spatiul redus.

Lucruri pe care sa le iei in considerare cand cumperi o carcasa

Atunci cand cumperi o carcasa nu trebuie sa te gandesti doar la placa de baza ci si la cate dispozitive , interne sau externe, ai de gand sa instalezi pe calculatorul tau.

Se cheama External Bays sau Internal Bays, cele de 5,25″  sunt cele externe, cum ar fi CD-ROM, DVD-ROM, iar pe cele de 3,5″ (inch) poti instala Floppy Disk (nu cred ca mai este cazul ) sau Hard Diskuri interne, cititor de carduri.

Un alt lucru care trebuie luat in considerare sunt sloturile extra, care nu sunt altceva decat sloturi menite sa corespunda cu sloturile de pe placa baza.

Racire – Performanta a insemnat caldura, asta este una din problemele actuale, placile video , CPU, toate se incalzesc, asadar este foarte important sa avem o carcasa cu un sistem de racire eficient. Asta sau moarte componentelor PC-ului nostru :) .

Ventilatoare – In principiu carcasele standard permit instalarea a 2 ventilatoare de obicei unul de 80 sau 90 mm si unul de 120 mm. Bineinteles exista si exceptii in care pot fi instalate mai multe ventilatoare. CU cat ventilatorul este mai mare cu atat poate lucra cu mai putine rotatii per minut (RPM) insemnand mai putin zgomot.

Este deci si acesta un lucru important, nu doriti sa auziti zgomote puternice de la unitatea centrala de fiecare data cand deschideti ultimul joc aparut.

Material - mare parte din carcasele din ziua de azi sunt facut din plastic si otel . Daca considerati ca una din otel este mult prea grea  puteti alege o carcasa din aluminiu sau dintr-un aliaj de aluminiu , acestea disipa si caldura mai eficient dar de obicei sunt mai scumpe.

Porturile din fata - De obicei acestea sunt reprezentate de porturi USB sau intrare microfon, audio,etc. Daca nu vreti sa va chinuiti sa ajungeti in spatele carcasei de fiecare data cand vreti sa puneti castile sau un USB Stick atunci aveti grija sa aveti o carcasa cu porturile in fata care va intereseaza.

porturile din fata

Fereastra laterala – aici ne referim la carcasele care au sticla lateral si permite utilizatorului sa vada componentele interioare PC-ului. De asemenea cu niste LED-uri luminoase instalate reprezinta un spectacol de imagine minunat noaptea.

Sursa (Power Supply ) – Sursa este un element important , in mod normal , pentru un utilizator obisnuit , o sursa intre 250 si 350 watt ar fi de ajuns insa pentru un gamer trebuie luate in considerare mai multe lucruri.

Va recomandam sa cititi si ghidul nostru despre achizitia unei surse!

RECOMANDARILE NOASTRE

In general, pentru utilizatorul de rand, sau pentru birou ar fi de ajuns un turn mic sau mijlociu , de asemenea puteti alege si variantele slim aparute acum pe piata.

Tip:ATX/microATX mini/mid Tower

Sursa inclusa: 250W-300W ori nu este inclusa

External 5,25″ Drive Bays : 1-2 sau mai multe

Internal 3,5″ Drive Bays : 1-2 sau mai multe

In mod normal sursa cu care vine carcasa ar trebui sa fie buna.

Tip:ATX/microATX Media Center/Desktop

Sursa : peste 300W ori nu este inclusa

External 5,25″ Drive Bays : 1-2 sau mai multe

Internal 3,5″ Drive Bays : 2 sau mai multe

Ventilatoare : 1-2 sau mai multe

Pentru jucatori carcasa trebuie sa fie in stare sa tina cat mai multe componente, asa ca recomandam un Full Tower, totusi toate acestea genereaza multa caldura asa ca trebuie sa aveti un sistem de racire bun.

Tip:ATX Full Tower

Material : Aluminiu

Sursa : peste 400W ori nu este inclusa

External 5,25″ Drive Bays : 5 sau mai multe

Internal 3,5″ Drive Bays : 5 sau mai multe

Ventilatoare : 2 sau mai multe

Pentru cei carora le place sa isi “tuneze” carcasa le recomandam o carcasa mai mare , care permite spatiu mai mare pentru elemente grafice si pentru modificari de design.

Tip:ATX Full Tower

Material : Aluminiu

Sursa : nu este inclusa

External 5,25″ Drive Bays : 5 sau mai multe

Internal 3,5″ Drive Bays : 5 sau mai multe

Ventilatoare : 2 sau mai multe

Fereastra laterala: Da.

Speram ca articolul nostru a fost de folos si asteptam comentariile si sugestiile dumneavoastra!Leave a Reply